Miljø og ansvar
Kloakservice 24/7
Du får kompetent service døgnet rundt.
Akut telefon: 20 98 71 66
Du får kompetent service døgnet rundt.
Akut telefon: 20 98 71 66
Få op til 10 års garanti på vores arbejde
Vi har +300 gode anmeldelser
Fokus på ESG
Hos Sydkystens Brolægning & Kloak har vi – ligesom alle andre virksomheder – et ansvar. Det gælder både internt og eksternt.
Ansvar er et vidt begreb, der kan dække over mange ting. Hos Sydkystens Brolægning & Kloak tager vi ansvar gennem indsatser, der har fokus på miljøet, sociale og samfundsmæssige forhold samt ledelse. Det, der i den faglige verden har forkortelsen ESG (Environment, Social and Governance).
Her på siden har vi derfor samlet nogle hovedpointer fra vores ESG-rapport 2023. Hvis du blot ønsker at læse selve rapporten, kan du finde den længere nede på siden sammen med vores politikker og forbrugsopgørelse. God læselyst.
“Reducer” er nøgleordet, når det kommer til miljøomtanke, og derfor arbejder vi hver dag med at minimere vores CO2-udledning. Vi ved, at vi hele tiden skal udvikle os – men vi ved også, at vi skal huske at være stolte af de små sejre.
Vores seneste opgørelse for vores CO2-udledning, der er opdateret med tal fra 2023, viser overordnet set, at:
Samlet har vi reduceret vores CO2-udledning med over 31 ton, hvilket svarer til en reduktion på godt 31 procent. Nederst på siden kan du se de konkrete beregninger, hvor vi har benyttet Erhvervsstyrelsens klimakompas.
Derudover sørger vi altid for at køre brugte materialer til genanvendelse og derefter købe dem igen. Længere nede på siden kan du læse mere om, hvordan genanvendelsesprocesserne konkret foregår, når materialerne falder i hænderne på Sydkystens Brolægning & Kloak.
Det er ingen hemmelighed, at hverdagen i kloakbranchen – og håndværkerbranchen generelt – byder på hårdt fysisk arbejde i selskab med tonsvis af værktøj og komplicerede maskiner. Det betyder, at vi er ekstra opmærksomme på vores medarbejderes sundhed og sikkerhed.
Eksempelvis måler vi løbende vores medarbejderes trivsel, og vi sørger for at behandle alle lige – uanset køn, alder, etnicitet, religion, seksualitet med mere. Derudover bliver vores maskiner, værktøj og lignende kontrolleret sikkerhedsmæssigt hvert år.
Vores bestyrelse har en vigtig rolle – også med henblik på miljø og ansvar. Vores bestyrelsesmedlemmer bruger eksempelvis ledelsessystemer til at styre vores bæredygtighedsindsatser, og de har tydeligt definerede roller og ansvarsområder inden for arbejdet med bæredygtighed. Dette er en integreret del af deres dagsorden og opfølgning.
Vil du vide mere om Sydkystens Brolægning & Kloak? Så kan du læse mere her.
Hos Sydkystens Brolægning & Kloak ønsker vi at gøre så meget, som vi kan for at leve op til vores ansvar som håndværkervirksomhed i Danmark. Derfor kigger vi også mod FN’s verdensmål – faktisk ønsker vi at understøtte så mange af verdensmålene som muligt.
Konkret har FN 17 verdensmål og 169 delmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til helt at afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder samt sikre god uddannelse, bedre sundhed til alle, anstændige job og mere bæredygtig økonomisk vækst. De fokuserer ligeledes på at fremme fred og sikkerhed, stærke institutioner samt på at styrke internationale partnerskaber. Alle lande skal bidrage.
Vi mener, at selv små virksomheder kan gøre en forskel inden for de områder, som FN lægger vægt på. Derfor opfylder vi hos Sydkystens Brolægning & Kloak på nuværende tidspunkt to af FN’s verdensmål.
FN’s verdensmål nummer 5, ‘Ligestilling mellem kønnene’, har fokus på at styrke kvinders rettigheder og muligheder samt stoppe diskrimination af kvinder og piger.
Hvad gør vi hos Sydkystens Brolægning & Kloak?
Vi går aktivt ind for ligestilling og mangfoldighed og sørger for, at kvinder har samme muligheder som mænd. Det betyder, at vi ansætter kvinder på lige fod med mænd med lige løn for lige arbejde, og vi har besluttet, at mindst ét af medlemmerne i vores bestyrelse er en kvinde.
Mål nummer 12, ‘Ansvarligt forbrug og produktion’, handler om effektiv styring af vores fælles naturressourcer. Det gælder måden, hvorpå vi bortskaffer giftigt affald og forurenende stoffer, og så handler målet om at tilskynde industrier, virksomheder og forbrugere til at genbruge og reducere deres affald.
Hvad gør vi hos Sydkystens Brolægning & Kloak?
Hos Sydkystens Brolægning & Kloak har vi, som nævnt, sørget for, at næsten alle vores produkter er genanvendte, og vi sorterer alt vores affald med henblik på genanvendelse.
Konkret kører vi gamle materialer, heriblandt fliser og jord, til genanvendelse for derefter at købe dem igen, efter de er blevet sorteret, renset og nedbrudt korrekt. Desuden udskiller vi PVC til Wuppi-ordningen, hvor materialet kommer til genanvendelse – og så køber vi kun PP-rør (rør af polypropylen) af genanvendt materiale uden skadelige stoffer.
Nedenfor kan du læse mere om materialernes konkrete rejse, når de falder i hænderne på os.
Som autoriserede kloakmestre og brolæggere bruger og møder vi mange forskellige materialer, når vi udfører opgaver. Det medfører et miljømæssigt ansvar. Derfor har vi altid fokus på at genanvende materialer frem for kun at købe nye – uanset om vi skal lave en bundopbygning eller etablere et omfangsdræn.
Det kan være vanskeligt og kompliceret at forstå, hvordan materialer bliver genanvendt. Måske ligefrem uigennemskueligt. Nedenfor dykker vi derfor ned i, hvordan tre udvalgte materialer, som vi typisk bruger og møder i vores dagligdag, bliver hjulpet på vej af os til at blive brugt igen og igen. Og igen. Og igen…
Jordens rejse
Jord er en helt central del af de opgaver, vi udfører. Derfor går vi meget op i at aflevere vores overskydende jord til en miljøgodkendt plads og genanvende den igen, når den har været igennem en blandingsproces.
Men hvordan ser jordens rejse egentlig ud, når den er faldet i hænderne på Sydkystens Brolægning & Kloak? Det kommer der et eksempel på her.
Det er mandag, og en ny arbejdsuge har meldt sin ankomst. Dagen begynder på en villavej lidt uden for København, hvor vi skal etablere et omfangsdræn hos en kunde. En opgave, vi har udført adskillige gange, og derfor er planen klar.
Som det allerførste tager vi en jordprøve, så vi ved, hvilken type jord vi har med at gøre, og dermed hvor den skal afleveres. I dette tilfælde er der tale om klasse 1 jord, hvilket betyder, at jorden er ren og ikke udgør nogen sundhedsmæssig risiko ved kontakt. Tjek.
Når jordklassificeringen er på plads, påbegynder vi gravearbejdet – og her kan vi aldrig vide, hvad der gemmer sig under overfladen. Vi kan støde på alt fra gammelt legetøj til store betonrester og snoede grene, der har ligget under overfladen i årtier. Næste skridt er derfor at transportere den udgravede jord til en miljøgodkendt plads, der kan sortere jorden og forvandle den til noget brugbart igen.
På den miljøgodkendte plads kommer vores afleverede jord gennem flere processer. Den afleverede jord bliver først og fremmest blandet sammen med flis og sand, hvorefter blandingen bliver ført ind i en tromle. Tromlens opgave er at sortere store sten, grene, plastik, betonrester og lignende fra – og voila. Jorden er nu blevet transformeret til harpet muldjord af høj kvalitet og frodighed. Denne jord køber vi igen, og på den måde genanvender vi gang på gang den jord, som vi bruger.
Flisens rejse
Fliser er ligeledes en stor del af vores arbejde – eksempelvis når vi skal lave bundopbygninger til store pladser, kørebaner, pavilloner og lignende. Derfor kommer der her et eksempel på, hvordan vi genanvender vores fliser.
Det er tirsdag. Dagen har haft en god start med en række mindre opgaver, som vi har løst hurtigt og effektivt. Nu venter dog en større en af slagsen. Vi skal nemlig hjælpe en virksomhed med et større anlægsarbejde, der kræver, at vi først fjerner nogle eksisterende fliser fra grunden.
Vi transporterer derfor de eksisterende fliser over i en container, som vi efterfølgende kører hen til en miljøgodkendt plads.
Pladsen bugner af store bunker med forskellige fliser, der tålmodigt venter på at komme en tur igennem den store “knusemaskine”. Det gælder også de fliser, vi netop har afleveret. En læssemaskine kommer dog hurtigt for at afhente fliserne for derefter at transportere dem hen til den store “knusemaskine”, der får knust fliserne i tusindvis af stykker. En knust masse er det endelige resultat.
Rejsen ender med, at vi kan købe og bruge fliserne igen til vores fremtidige projekter.
PVC-rørets rejse
Som autoriseret kloakmester er rør en helt central del af det daglige arbejde, hvor både PP-rør og PVC-rør kan benyttes.
Hos Sydkystens Brolægning & Kloak bruger og køber vi kun PP-rør, der er lavet af genbrugsmaterialer, og som dermed er meget nemme at genanvende. Dog støder vi ofte på ældre PVC-rør, når vi skal udføre kloakopgaver hos vores kunder. PVC-rør kan indeholde skadelige kemiske stoffer, og de kan derfor skabe forureningsproblemer, hvis de ikke afleveres og sorteres korrekt. Her er derfor et eksempel på, hvad vi gør, når vi støder på ældre PVC-rør.
Det er onsdag. Ugen har indtil videre budt på mange forskellige opgaver, og i dag er ingen undtagelse. Lige nu har vi dog fokus på et omfattende gravearbejde, der har budt på flere fund under overfladen. Store sten. Plastik. Grene. Og gamle PVC-rør.
Vi sorterer PVC-rørene med det samme og kører dem i løbet af eftermiddagen hen til den nærmeste genbrugsstation, så de kan blive sorteret korrekt. Rørene afleverer vi ved skiltet “Hård PVC”, hvorefter der automatisk udskilles PVC til Wuppi-ordningen – og rørene bliver frem for alt sorteret og genanvendt korrekt.
I modsætning til de andre materialer – jord og fliser – køber vi ikke PVC-rørene igen. Årsagen hertil er, at vi (som nævnt) altid benytter os af PP-rør, da plasttypen her (polypropylen) er 100 procent genanvendelig.
Du får kompetent service døgnet rundt.
Få op til 10 års garanti på vores arbejde
Vi har +300 gode anmeldelser
Det siger vores kunder