Stoppet kloak: Sådan fikser du et stoppet afløb

Stoppet kloak

Tom Ewers, autoriseret kloakmester, 12. juli 2023

Stoppet kloak: Sådan fikser du et stoppet afløb

Bliver dit badeværelse oversvømmet, når du bader? Har din køkkenvask svært ved at få ledt vandet væk? Eller stiger vandet mere og mere, når du trækker ud i dit toilet?

Hvis du kan svare ja til en eller flere af ovenstående (irriterende) situationer, bakser du sandsynligvis med en stoppet kloak. Men vi har gode nyheder: Ofte kan du tage sagen i egen hånd, hvis kloakproblemets omfang er minimalt. Er problemet derimod omfattende, skal du altid kontakte en autoriseret kloakmester, der kan komme med en professionel løsning.

Men inden da er der flere initiativer, du selv kan kaste dig ud i, når du står med en stoppet kloak. Dem vil vi gerne give dig indblik i her.

Stoppet toilet: Frem med svupperen!

Er dit toilet stoppet, kan du give dig i kast med en god, gammeldags svupper. Det simple redskab kan nemlig være en mirakelmager, når det kommer til stoppede afløb – og teknikken er meget enkel.

Det, du skal gøre, er at placere svupperen nede i selve toiletkummen og bevæge den op og ned gentagne gange. Hvis du gør det korrekt, bliver der dannet et vakuum, og når det sker, skal du fjerne svupperen hurtigt igen. Husk: Tålmodighed er en dyd. Især når det gælder svupperteknikken, som kræver mange kræfter og flere gentagelser, før den bærer frugt.

Hvis problemet ikke er løst, efter du har brugt alle dine kræfter med svupperen, skal du ringe til en autoriseret kloakmester og få professionel hjælp. For så tyder det på, at problemet er mere omfattende.

Husk desuden alle de største syndere i forhold til et stoppet toilet: Vatpinde, tandstikkere, tandtråd, vådservietter, bind og andre materialer, der ikke er toiletpapir. Sørg derfor for at smide disse ting i skraldespanden – og ikke i dit toilet.

Stoppet vask: Kogende vand kan gøre underværker

Hvis din køkkenvask eller håndvask på toilettet er delvist stoppet, kan du prøve at hælde kogende vand og opvaskemiddel ned gennem afløbet. En stoppet vask skyldes typisk, at tunge fedtstoffer eller madrester blokerer for eller sidder fast i afløbet, og her kan kogende vand være med til at opløse det.

I desperation kan mange være fristet til at benytte hårde rengøringsmidler for at løsne snavset, der forårsager forstoppelsen. Men dette anbefaler vi ikke at gøre, da hårde rengøringsmidler kan være skadelige – både for dig, men også for dine kloakrør og dit afløb.

Hvis du fortsat har problemer med din vask, bør du ringe til en autoriseret kloakmester, der kan hjælpe med at komme forstoppelsen til livs.

Stoppet afløb på badeværelset: På med rengøringshandskerne

Flyder det over med vand, når du forsøger at tage et bad? Så kan der meget vel være hår, sæberester og andre midler, der driller dit afløb. Hvis det er tilfældet, kan du trække i arbejdstøjet og forsøge at løse problemet selv.

Det første, du skal gøre, er at afmontere risten på dit badeværelse. Derefter skal du rense afløbet for hår, og hvad der ellers er årsagen til, at der er forstoppelse. Hvis dit afløb har en vandlås, skal denne også tages op og renses grundigt. Husk at smide hår og sæberester i en separat pose, så du ikke propper problemet ned i din kloak igen.

Driller din kloak fortsat? Så bør du ringe til en autoriseret kloakmester, der kan hjælpe dig med at løse problemet.

Regler for kloakarbejde – det må du IKKE gøre selv

Hvis du har kloakproblemer, der kræver omfattende tiltag, er det vigtigt, at du altid henter professionel hjælp. Vi kan godt forstå, at det kan være fristende at tage sagen i egen hånd for at spare penge, men det er ofte en meget dårlig idé. Og i strid med lovgivningen.

Af lovgivningen fremgår det, at alt, hvad der har med kloakrør at gøre, skal udføres af en autoriseret kloakmester. Hvis du ikke har den rette uddannelse og viden, er det altså ikke et område, du selv skal kaste dig ud i.

Årsagen til, at du gerne må udføre ovenstående løsninger selv, er, at de er af “overfladisk” karakter – og kun effektive, hvis dit kloakproblem er minimalt.

Søger du professionel hjælp til at løse dit kloakproblem? Så kan du altid skrive eller ringe til os hos Sydkystens Brolægning & Kloak. Vi rykker ud hurtigt og akut, og vi har over 25 års erfaring inden for kloakarbejde.

Kontakt os her eller læs mere om vores ydelser inden for kloakarbejde her.