Fugt i kælder: Sådan bliver problemet løst

Fugt i kælder

Tom Ewers, autoriseret kloakmester, 11. september 2023

Fugt i kælder: Sådan bliver problemet løst

Fugt i kælderen er et udbredt problem i Danmark. Et problem, der skal tages seriøst. Fugten kan nemlig ikke kun være skadelig for selve kælderen og bygningen, men også for de mennesker, der bor og opholder sig i den. Derfor er det vigtigt, at du kommer problemet til livs hurtigt og effektivt – selv ved den mindste mistanke om fugt i din kælder. Vi hjælper dig på vej her, så du kan få bedre kendskab og hjælp til det udbredte problem.

Tegn på fugt i kælder

Der kan være mange tegn på, at din kælder er blevet ramt af fugt. Nedenfor har vi samlet de tegn, der typisk er, når en kælder bliver ramt af fugt.

  • Skimmelsvamp – på vægge, møbler og andre genstande
  • Opstigende vand fra kloakken
  • Maling og/eller puds, der skaller af på væggen
  • Dårlig, rådden lugt
  • Mørke plamager på væggen
  • Generelt fugtige materialer og genstande

Hvis du støder på et eller flere af ovenstående problematikker, er det vigtigt, at du med det samme henter professionel hjælp. I de fleste tilfælde kræver bekæmpelsen af fugt nemlig en dybdegående indsats, der skal medføre, at du slipper af med problemet én gang for alle.

Hvis du omvendt ignorerer problemet eller prøver at komme det til livs ved hjælp af hurtige lappeløsninger, kan du ende med en meget større regning og hovedpine end i første omgang. Eksempelvis er fugt skimmelsvampens bedste ven – og jo længere tid skimmelsvampen får lov til at leve og udvikle sig, jo mere skadelig bliver den for dig og dine omgivelser.

Derfor har du en fugtig kælder

Det kan være en omfattende og kompliceret proces at finde frem til, hvorfor din kælder i første omgang er blevet ramt af fugt. Fugten kan nemlig komme fra adskillige steder, og første skridt er derfor at undersøge, om den er blevet skabt indendørs eller udendørs.

Årsagen til, at fugten har spredt sig indendørs, kan være:

  • vand i kælderen (eksempelvis fra utæt/tilstoppet kloak eller et skybrud)
  • høj luftfugtighed på grund af manglende udluftning
  • mangel på ventilation

Årsagen til, at fugten har spredt sig udendørs, kan være:

  • utætte kældergulve og -vægge
  • dårlig isolering af ydermuren
  • forhøjet grundvand, der ikke kan blive ledt væk fra bygningen

Ovenstående er blot få eksempler på, hvad der kan forårsage fugt i din kælder. Typisk vil der være flere faktorer, der spiller ind – heriblandt bygningens alder og placering. Ældre kældre er eksempelvis ekstra udsatte for fugt, da de i sin tid ikke blev bygget med formålet om at være tætte.

Det danske vejr er fugtens bedste ven

Der er naturligvis også ydre omstændigheder, der har indflydelse på din fugtige kælder. Den årlige nedbørsmængde i Danmark er steget med omkring 100 mm siden 1870’erne, og vi skal efterhånden vænne os til, at voldsomme skybrud har vundet indpas i det danske vejrskema.

Netop skybrud kan være enormt ødelæggende for kældre – særligt de ældre af slagsen. Ældre bygninger har nemlig vanskeligere ved at få ledt de store mængder vand væk hurtigt og effektivt, inden vandet trænger fra ydervæggen og ind til kælderen. Det store problem her er, at særligt vand i kælderen giver fugten gode betingelser for at leve og udvikle sig i raketfart.

Som autoriserede kloakmestre med over 25 års erfaring har vi bestemt kunnet mærke resultatet af de voldsommere vejrbetingelser i Danmark. Efterspørgslen på særligt kloakarbejde og -løsninger er nemlig steget markant de seneste år som følge af stigende fugt- og vandproblemer i særligt kældre.

Men hvordan løser vi så fugtproblemet som autoriserede kloakmestre? Det skal vi dykke ned i nu.

Fugt i kælder – hvad gør man?

Hvis du skal løse problemet med fugt i kælderen, anbefaler vi på det kraftigste, at du henter professionel hjælp. Som autoriserede kloakmestre løser vi ofte problemet med at etablere et omfangsdræn, der leder overskydende vand væk fra bygningen.

Kort fortalt er et omfangsdræn et system, som vi graver ned i jorden langs bygningens yderside. Systemet består af en drænslange med små huller og flere brønde, der sikrer, at overskydende vand ledes væk fra bygningen og ud i det offentlige system på en hurtig, effektiv og simpel måde.

Af andre metoder benytter vi os også af tv-inspektion, der dokumenterer skadesårsagen i din kloak, eller højvandslukke, der automatisk lukker til, hvis vandet løber den forkerte vej i kloakrøret og hen til din kælder. Fremgangsmåden, vi vælger, afhænger naturligvis af, hvad årsagen til dit problem er.

Grænseværdier for fugt i vægge

Optimalt set skal en bygnings fugtværdi ligge på under én procent – uanset om der er tale om gips, beton eller mursten. Men det er et ønskescenarie.

Realiteten er nemlig langt hen ad vejen en anden, og her er det igen de ældre boliger, der er de største “syndere”, når det kommer til fugtighed. Fugtværdien på ældre boliger kan nemlig snildt ligge på over tre procent, da væggene her – som nævnt – er mere utætte.

Det bedste, som du kan gøre, er at holde godt øje med din kælder og andre dele af dit hus, din arbejdsplads eller der, hvor du tilbringer mest tid. For opdager du det mindste tegn på fugt, bør du hente professionel hjælp med det samme. Både for bygningens sundhed, men bestemt også for din egen. Hos Sydkystens Brolægning & Kloak står vi klar til at hjælpe og vejlede dig, hvis du har brug for hjælp til etablering af omfangsdræn eller lignende for at bekæmpe fugt i din kælder. Vi har over 25 års erfaring og har i hele vores levetid haft kvalitetsarbejde i højsædet. Kontakt os her eller læs mere om os her.